Samuli Ahola, Haapajärven Kokoomus ry


Vastaukset kysymyksiin:


Vastaajana Samuli Ahola, Haapajärven Kokoomus ry:n puheenjohtaja:
 

 1. Mitä ajatuksia edellä mainitut viisi teesiä teissä herättää? Kommentoi lyhyesti jokaista kohtaa. (teesit näet kysymyssivulta).

  1. Erittäin hyvä ja merkittävä asia, koska on aivan totta, että pelkkä koululiikunta ei riitä. Kaupungin on tehtävä kaikkensa yhdessä kolmannen sektorin kanssa, että lapset liikkuisivat enemmän. Myös vanhempien vastuu ja esimerkki liikkumisesta on tärkeää lapselle.

  2. Kaupungin on tuettava urheiluseuroja ja yhdistyksiä resurssien mukaisesti. Kaikkia toiveita ei varmasti pystytä toteuttamaan, mutta on löydettävä ratkaisuja, joilla mahdollisimman moni pääsee nauttimaan liikunnan ilosta. Lajilla ei ole merkitystä, koska kaikki liikunta on hyväksi.

  3. Haapajärvellä ollaan tekemässä keskustan osayleiskaavaa 2035. Tässä nämä asiat pitää ottaa huomioon ja on toivottaa, että yhdistykset ja urheiluseurat lausuvat kaavaan mielipiteensä myös, kun kaava saadaan valmiiksi yleistä mielipidettä varten lausuttavaksi.

  4. Peruspalvelukuntayhtymä Selänne on tehnyt hankkeen muodossa hyvää työtä vanhuksien liikunnan lisäämiseksi ja tätä pitää ehdottomasti jatkaa. Ennaltaehkäisy on aina kaikkien osapuolien kannalta parempi vaihtoehto kuin puuttuminen ongelmiin vasta sen ilmettyä.

  5. Urheiluseurat tekevät tässä hyvää työtä Haapajärvellä ja sitä kannattaa jatkaa.

 2. Syrjäytymisestä puhutaan valtakunnan tasolla, miten Haapajärvi tähän reagoi?

   • Tällä hetkellä Haapajärvellä etsivä nuorisotyö ja Jokilaaksojen Nuorten tuki ry tekevät erittäin hyvää työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tätä työtä kaupunki tukee ja tuen jatkuttava tulevaisuudessakin. Myös urheiluseurat tekevät arvokasta työtä asian parissa. Aina kun nuorella on säännöllistä puuhaa ja työtä, nuori voi paremmin ja pysyy yhteiskunnan parissa.

 3. Urheiluseurat tekevät Haapajärvellä vapaaehtoistyötä ja ovat näin tukemassa koulun ja kodin kasvatustyötä. Olisiko teidän mielestänne mahdollisuuksia poistaa tai pienentää lasten ja nuorten salimaksuja?

   • Ajatus on hieno ja se pitää esillä päätöksenteossa. Tällä voitaisiin saada suuria määriä nuoria liikkumaan, mikä olisi kaikista tärkeintä. Liikkuminen ei pitäisi koskaan olla rahasta kiinni, ja tällä tavoin voitaisiin edistää kaikkien nuorten liikkumista.

 4. RasTiimin oma kysymys:
  Kaupunki rakentaa liikuntapaikkoja ja huolehtii niistä. Myös kartta on liikuntapaikka. Pitäisikö kaupungin osallistua kartoituskustannuksiin?

   • Kaupunki voi tukea liikkumista monella tavalla ja tämä on yksi hyvä mahdollisuus. Tapoja tukemiseen on monia ja kaikissa päätöksissä on katsottava kokonaisuutta, jotta päästään hyviin tuloksiin liikunnan lisäämisessä nuorten keskuudessa. Urheiluseurojen kannattaa olla aktiivisia kaikkia päättäjiä kohtaan asiasta.

 5. Pesä-Kiilojen oma kysymys:
  Pesä-Kiilat on vuosittain palkannut nuoria kesätöihin (tonnitalkoolaiset) kaupungin kautta, ja olemme vastanneet itse palkkauskustannuksista. Useissa kunnissa kunta palkkaa nuoria lasten ja nuorten ohjaustehtäviin. Miten näette, olisiko tämä toteutettavissa myös Haapajärvellä?

   • Hieno asia, jossa yhdistyy kaksi tärkeää tekijää. Nuori saa töitä ja lapset ohjaajan. Kaupunkihan palkkaa kesä aikaan työntekijöitä erilaisiin tehtäviin ja tätä asiaa ovat myös muutamat yritykset lähteneet tukemaan rahallisesti. Tällä kaavalla voitaisiin toteuttaa myös, että kunta palkkaisi ohjaustehtäviin nuoria. Asia vaatii varmasti nykyistä suuremman tuen paikallisilta yrityksiltä, mutta useat yritykset kyllä suhtautuvat asiaan positiivisesti yhteiskuntavastuun näkökulmasta katsottuna. Urheiluseurojen kannattaa olla aktiivisia kaikkia päättäjiä kohtaan asiasta.   

Samuli Ahola

Haapajärven Kokoomus ry

Puheenjohtaja