Kärkietenijät

Lauantaina 19.9.2009 päättyi puolitoistavuotinen urakka, kun ensimmäiseen Kärkietenijä -koulutukseen osallistuneet pesisseurat kokoontuivat loppukiilaan.

Puolentoista vuoden aikana työstettiin monia seuratoimintaan liittyviä tärkeitä asioita. Tällä viimeisellä kokoontumiskerralla pohdittiin seuramarkkinointia ja esiteltiin valmiit tai valmistumassa olevat toimintakäsikirjat.

Pesä-Kiilojen 3.2.2011 päivitetty toimintakäsikirja löytyy Materiaalisalkusta tai tästä linkistä.

Päivään kuului myös Kirittärien ja Lapuan Virkiän välinen kolmas loppuottelu, mikä päättyi Kirittärien voittoon.

Kiitokset vielä kerran kaikille mukana olleille kummeille sekä muille Kärkietenijä-seuroille.

Kärkietenijät -projektin satoa

Kärkietejinä -projektin myötä olemme pohtineet sekä koulutusjaksoilla että niiden välissä oman seuran väen kanssa erilaisia seuramme kehittämistapoja. Kakkospesällä Vierumäellä työstimme ensimmäisen version seuran tuloskortista, mikä toimii työkaluna seuran tulevaisuutta kehitettäessä. Tuloskorttia muokattiin vielä Pesä-Kiilojen omissa palavereissa sekä tapaamisessa seuramme kummin Risto Ojanperän kanssa.

Tuloskorttia tullaan päivittämään tarpeen mukaan vuosittain, jotta kehittämistyökalu pysyy myös ajassa mukana.

Pesä-Kiilojen tuloskortti mallia 2009 löytyy tästä linkistä.

Myös seuramme arvoihin, missioon ja visioon on pureuduttu Kärkietenijä -koulutuksessa. Näitä on aivan samoin kuin tuloskorttiakin, puitu isommissa ja pienemmissä työryhmissä. Tämän ajatustyön tulos on löydettävissä tämän linkin takaa.

Toivommekin että kaikki Pesä-Kiilojen toiminnassa mukana olevat perehtyisivät näihin teksteihin. Kehitysajatuksia otetaan mielellään myös vastaan.

19.3.2008 uutisoitiin Pesä-Kiilojen sivuilla:

Pesä-Kiilat mukaan Kärkietenijät -hankkeeseen

Suomen Pesäpalloliitto käynnistää ensimmäisen puolitoistavuotisen koulutusohjelman kymmenelle valitulle huipputason seuralle, joiden tavoitteena on luoda valtakunnan laadukkainta seuratoimintaa.

Kärkietenijät -koulutusohjelmaan pääsivät mukaan Kiteen Pallo -90, Siilinjärven Pesis, Turku-Pesis, Tyrnävän Tempaus ja Viinijärven Urheilijat pääsarjatasolta. Kaikki Ykköspesiksestä osallistuvat viisi seuraa, Haapajärven Pesä-Kiilat, Kankaanpään Maila, Kempeleen Kiri, Vihdin Pallo ja Ylivieskan Kuula, keikkuvat aivan Superpesiksen porteilla.

Lisätietoa asiasta löytyy Pesäpalloliiton sivuilta. (Uutinen sekä Ohjelma ja aikataulu)

Kärkietenijä -hanke ykköspesällä

Pesä-Kiilat ja Ylivieskan Kuula viettivät antoisan viikonlopun Vierumäen Urheiluopistolla kahdeksan muun Kärkietenijä-seuran kanssa.

Viikonlopun teemana oli seuran tulevaisuus ja seuranjohtaminen, joihin pureuduttiin keskusteluiden ja ryhmätehtävien muodossa. Kotiinviemisisiksi saimme paljon ajateltavaa ja työstettävää. Suuren vastuun viikonlopun onnistumisesta kantoi Mika Mikola, joka ansaitsee suuren kiitokset.

Vierumäen viikonlopun aikana hiottiin ja ideoitiin seuran missiota ja visiota. Näiden avulla on tarkoitus terävöittää Pesä-Kiilojen toimintaa.

Kärkietenijä -hankkeen aikana työstetään seuralle toimintakäsikirja. Se tulee olemaan seuratoiminnan kulmakivi ja työkalu, josta etenkin uudet seuratoimijat saavat työkaluja tehtäviinsä.

Viikonloppu ei ollut pelkkää luentosalissa puurtamista, vaan saimme kokeilla Fitball -circuitia, joka osoittautuikin varsin tehokkaaksi. Keskustelua käytiin vilkkaasti myös vapaa-ajalla, jolloin saatiin puolin ja toisin toimivia ideoita.

Kotimatkalla Pesä-Kiilojen ja Kuulan porukka teki ylimääräisen lenkin lähes Mikkelin kautta, kun ajovuorossa ollut Juha Keskinen ajoi hiukkasen harhaan. Mukana ollut navigaattori ei ollut käytössä ja karttakin oli hyvin säilötty takakonttiin. Hyvin kuitenkin päästiin perille ja ihan hyvissä ajoin.

Pesä-Kiiloista Kärkietenijähankkeen ykköspesällä olivat mukana Jaana Puranen ja Maria Laurila, Ylivieskan Kuulasta Juha Keskinen ja Harri Koski.

Kärkietenijä -hanke eteni kakkospesälle

Pesäpalloliiton järjestämä Kärkietenijä –hanke on ehtinyt jo kakkospesälle saakka. Haapajärven Pesä-Kiilat on niiden kymmenen seuran joukossa, jotka pääsivät tähän ensimmäiseen seurakoulutukseen.

Kakkospesän paras anti on koulutuksessa mukana olleiden Jaana Purasen, Maria Laurila ja Seppo Mustosen mielestä se, että kaikki mitä ryhmätöissä tehdään, tulee suoraan oman seuran hyväksi. Myös avoimet keskustelut kaikkien kymmenen seuran osallistujien kesken antavat paljon uusia ideoita seuratyöhön. Ryhmätöitä Pesä-Kiilojen edustajat tekivät Vihdin Pallosta olevien Esa Lehtirannan ja Pekka Salosen kanssa.

Perjantaina esiteltiin seurojen valmistelemia esityksiä arvoista, visiosta ja missiosta. Oma seuramme sai paljon kiitosta omasta esityksestään, mikä on jo valmis näytettäväksi esimerkiksi vanhempien kohtaamisissa tai seuran esittelytilaisuuksissa.

 

Lauantaina keskityttiin enemmän seuran johtamiskäytäntöihin. Pohdimme mm. sitä, kuka seurassa tekee mitäkin tehtäviä. Tämä johti meidät ajatukseen, että seuramme työtehtävät on jaettava isommalle joukolle tekijöitä. Työstimme myös seurakorttia, joka toimii työvälineenä lähivuosina seuran vision toteuttamisessa. Lauantaina ja sunnuntaina työstimme vielä seuran tuloskorttia, josta tulee toivottavasti mainio työkalu seuran tavoitteiden määrittelyssä ja toteuttamisessa.

 

Kärkietenijä-hankkeessa esiin tulleita ajatuksia tullaan esittelemään ja työstämään lisää isommalla porukalla, sekä kaikissa lähikuukausien palavereissa. Toivommekin erittäin runsasta osanottoa tilaisuuksissa, silloin seuramme jäsenillä on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä seuran tulevaisuuden kuvioista.

 

Ohjelmassa ei unohdettu myöskään liikuntaosiota. Osallistujat pääsivät tutustumaan kuntonyrkkeilyn saloihin ammattilaisen ohjaamina. Hiki virtasi ja löytyi jokunen uusi lihaskin ohjatun tunnin ansiosta.

Kolmospesän kuulumisia

Kärkietenijät –koulutus ehti jo kolmospesälle. Tiukan asiallisen viikonvaihteen aiheena Vierumäellä oli Seuran taloushallinto ja verotus. Viikonlopun päävalmentaja Martti Olli vakuutti runsaslukuisen seuraväen asiantuntemuksellaan. Tiivis tietopaketti antoi joka seuralle eväitä tarkentaa joitakin käytäntöjä taloushallinnon tai verotuksen saralla. Tämä viimeinen viikonlopun mittainen koulutusjakso oli houkutellut kaikkein eniten osallistujia kymmenestä Kärkietenijä seurasta.

Seurayhteistyö tiivistyi myös viikonlopun aikana. Kärkietenijä –seurat tapaavat toisiaan myös näiden koulutusviikonloppujen jälkeenkin. Loppukiilaan kokoonnumme syksyllä, ja Pesäpalloliitto totesi, että Kärkietenijät jatkavat myös loppukiilan jälkeen vuosittaisilla kokoontumisilla. Lisäksi suunniteltiin kesän ajalle kokoontumisia ainakin Kankaanpäässä sekä Kuopiossa Itä-Länsi –tapahtumassa. Ja totta kai on mahdollista tavata myös pelitapahtumissa ja kesän leireillä.

 

Jokainen mukana ollut seura totesi edustajiensa suulla, että Kärkietenijät on antanut todella paljon virtaa ja innostusta seuratyöhön. Toisten käytännöistä on ollut hyvä ottaa oppia ja hyvä on ollut myös todeta, että joitakin asioita on hoidettu jo pitkään todella hyvin. Kaikki kymmenen Kärkietenijä-seuraa, Kempeleen Kiri, Tyrnävän Tempaus, Ylivieskan Kuula, Haapajärven Pesä-Kiilat, Siilinjärven Pesis, Viinijärven Urheilijat, Kiteen Pallo, Kankaanpään Maila, Vihdin Pallo sekä Turku-Pesis muodostavat tällä hetkellä upean yhteistyöverkoston, ja kaikki vakuuttivat myös yhteistyön jatkuvan.

 

Kiitokset koulutusviikonloppujen onnistumisesta kuuluu totta kai myös Mika Mikolalle, joka on jaksanut ohjata meitä kaikkien tähän asti pidettyjen koulutusjaksojen ajan. Ja kiitosta pitää jakaa myös Mikan ohella kaikille muille seurakummeille Arto Ojaniemelle, Risto Ojanperälle, Pirjo Mäkelälle sekä Kimmo Hirsilälle, jotka myös kannustavat meitä tässä seurakehitystyössä.

 

Ja kotimatka sujui meiltä haapajärvisiltä todella hyvin, Ylivieskan autokunta puolestaan noudatti kotimatkalla perinteitä ykköspesältä paluun tapaan…