Pesä-Kiilat 20 vuotta - juhla

Haapajärven Pesä-Kiilat 20 vuotta ja Seppo Mustonen 60 vuotta


Näiden kahden vuosipäivän osuessa samalle vuodelle ja samalle syksylle, ja kun vielä kesällä oli järjestetty onnistuneesti valtakunnallinen Tenavaleiri 2010, niin Pesä-Kiilojen johtokunta päätti järjestää iltajuhlan juhlistaakseen näitä kaikkia. Iltajuhlaan kutsuttiin avoimella kutsulla seuran toiminnassa mukana olevia ja ennen kaikkea paikalle toivottiin Tenavaleirin 2010 talkoissa mukana olleita henkilöitä.

Pesä-Kiilojen johtokunta päätti sitoa juhlan ajankohdan mahdollisimman lähelle seuran perustamisajankohtaa ja niinpä juhla pidettiin lauantaina 9.10.2010.

Juhla ei toteudu, ellei sen eteen tehdä töitä: johtokunnan jäsenet paneutuivat todella antaumuksella iltajuhlan järjestelyihin.

 

Lautasliinojen taittelu ja paikoilleen asettelu sujui vauhdikkaasti Vesalta ja Ilkalta.
Sauli ehti jopa pöydän alle
Pöydät valmiina vieraita varten.
Tervehdysmaljoja täyttämässä Heli ja Sauli.

 

Marjatta ja Seppo Mustonen, Ilkka Autio sekä Jaana Puranen valmiina vastaanottamaan vieraita.
Muutamalla sanalla vaihdettiin kuulumisia juhlaan tullessa
Keski-Pohjanmaan Pesiksen edustajat saapumassa juhlaan.
Pöydät täyttyivät juhlavieraista.

 

Varsinainen juhla kohotti hymyä vieraiden kasvoille, puheiden aikana pyyhittiin vuoroin liikutuksen kyyneliä, vuoroin hörähdettiin ääneen hauskoille muistoille. Tervehdyspuheen piti Jaana Puranen, jonka puhe lyhentämättömänä ohessa:  

Hyvät juhlavieraat, minulla on suuri ilo toivottaa teidät tervetulleiksi tänne seuramme 20-v juhlaan, jossa saamme samalla kiittää teitä Tenavaleirin talkoolaisia erittäin onnistuneesta leiristä. Olen myös onnellinen, että voimme näin pesispiirissä juhlia pitkäaikaisen puheenjohtajamme ja seuran perustajajäsenen Seppo Mustosen 60-v päivää. 

11.10.1990 Monitoimitalon luokkahuoneessa on pidetty Pesä-Kiilojen perustamiskokous, jonka alustuspuheenvuoron uuden pesäpalloseuran perustamisesta on pitänyt Seppo Mustonen. Yleisen keskustelun päätteeksi Timo Sornikoski ehdotti Erkki Sorolan kannattamana uuden seuran perustamista. Tämä ehdotus hyväksyttiin ja näin Pesä-Kiilat sai alkunsa. Puheenjohtajaksi valittiin Seppo Mustonen ja ensimmäiset johtokunnan jäsenet olivat Arto Koivuaho, Lauri Ronkainen, Teijo Jaakonaho, Timo Sornikoski, Tiina Toivo ja Veijo Saukkonen.  

Tänä päivänä haluan, että juhlimme tuon perustamispäätöksen tuoreimmasta hedelmästä eli Tenavaleirin 2010 onnistuneesta järjestämisestä. Leirin järjestäminen ei ole läpihuutojuttu, vaan vaatii usean tahon ja valtavan talkoojoukon saumatonta yhteistyötä. Tästä hienosta yhteistyöstä ja yhteishengestä sain kunnian saada Pesäpalloliiton päätöstilaisuudessa johtokunnan pytyn hyvin johdetusta leiristä. Tuota tunnustusta en olisi koskaan saanut ilman teitä.  

Tenavaleirin järjestäminen onnistui Haapajärvellä, koska kaupunki ja kaupungin johtaja Maija-Liisa Veteläinen suhtautuivat asiaan myötämielisesti. Kaupungin ansiosta saimme käyttöömme loistavat puitteet ison tapahtuman järjestämiseen. Siitä alkoi varsinainen työ, ensin leirin johtoryhmä suunnitteli ja sai mukaan pätevät ja innostuneet henkilöt, jotka lähtivät viemään suunnittelua eteenpäin.

Kiitosta on tullut ympäri Suomen ja se kiitos kuuluu teille. Marjatta Tiitto yhdessä Riitta Heittokankaan, muiden emäntien ja talkoolaisten kanssa saivat luotua sellaisen ruokanautinnon leiriläisille että siitä on kuultu ja pelkästään positiivisessa mielessä.

Kansliatoiminnasta vastannut Maria Laurila sai ympärilleen henkilöt, jotka palvelualttiisti jaksoivat opastaa ja auttaa vieraitamme. Heta Alanko ja Juulia Pitkäkoski tekivät pitkää päivää leirilehden eteen ja onnistuivat työssään erinomaisesti.

Timo Karvonen ja Ilkka Autio saivat majoitettua leiriläiset ja vanhemmat onnistuneesti yhdessä koulujemme rehtoreiden auttavalla opastuksella.

Leirillä oli turvallista olla ja voinkin todeta, että sain levollisesti nukkua joka yö ainakin viisi tuntia, sillä turvallisuusvastaava Tapio Kankkunen yhdessä Veli Suhosen ja valvojien kanssa pitivät langat käsissään. Turvallisuus oli taattu myös terveydenhuoltopuolella, sillä ylilääkäri Pekka Reinvuo yhdessä ammattilaisten kanssa huolehtivat leiriläisten pienet vammat ja sairastapaukset. Sairastumisia oli vähän, sillä Kukkolan Aila siivouspartioineen piti huolen, että leiriläisille jäi erittäin siisti kuva Haapajärvestä.

Leirille tultiin kuitenkin pelaamaan ja Puputin Vesa yhdessä kenttämestareiden kanssa saivat sulan hattuihinsa. Kentät olivat jatkuvan huollon alla ja erilaisia kunniamainintoja siellä taidettiin leirin aikana jakaa. (Tässä välissä pyydänkin Vesa Puputtia jakamaan yhden palkinnon, joka päivällä jäi jakamatta).

Kilpailutoiminta onnistuu hyvällä valmistelulla ja ammattitaidolla ja sitähän meiltä ei Pikin Timon ja Mustosen Sepon toimesta puuttunut. Tuomarileiri toimi Jaakonahon Helin ja Sornikosken Timon tiimiltä sujuvasti. Oravakankaan Elisa joukkoineen piti huolen avajaisista, itä-länsistä ja discosta hyvällä menestyksellä.

Sornikosken Sauli organisoi kuljetukset hyvin ja esim. Heikkilän Jouko valittiin leiriläisten toimesta vuoden 2010 leirikuskiksi. Flinkin Rauno talkoopäällikkönä huolehti meidän jaksamisesta ja siitä, että sähköä riitti.

Vapaa-ajalla leiriläiset saivat nauttia Jaakonahon Satun ja Sornikosken Päivin loihtimasta kioskitarjonnasta. Kiitos myös leirin isäntä Olavi Parttimaalle avusta ja henkisestä tuesta. Jari Nahkanen haluan kiittää sinua erityisesti leirin alkupäivistä, sillä ilman sinua meillä olisi ollut yläasteella tukalat paikat. Joten mikäpä minun oli ollessa.

Kiitokset myös Keski-Pohjanmaan Pesikselle ja Pesäpalloliitolle avunannosta. Jari Malinen on tehnyt hienoa työtä pesisleirien eteen ja hän pyysikin välittämään teille kaikille kiitokset viime kesästä.

Johtokunnan puolesta haluan kiittää teitä vielä kerran ja varoitan, että vuonna 2014 Haapajärvi saa kunnian järjestää valtakunnallisen Tenavaleirin.

Tänä päivänä saamme juhlia myös menestyksellisestä pesiskaudesta ihan kilpailullisestikin. Nuori miesjoukkue antoi varoitusmerkin muille, joten ensi kaudella on lupa odottaa vaikka mitä. Naiset taistelivat ykköspesispaikan, A-pojat jäivät harmittavasti pisteen päähän loppusarjasta, B-tytöt saivat hyviä pelejä, juniorit peliaikaa ja C-pojat valtakunnallisella leirillä pelisarjan pronssia. Joten ylpeitä voimme olla.

Mustosen Sepolle ja Marjatalle haluan osoittaa suuret kiitokset tekemästänne työstä Pesä-Kiilojen eteen. Pyydänkin teitä kaikkia kohottamaan maljan sekä 60-v Sepolle, 20-v Pesä-Kiiloille ja meille kaikille jotka teemme Pesä-Kiilat.

Herkullisen aterian jälkeen ohjelmassa oli juhlapuhe, jonka piti Seppo Mustonen.

Mustosen tytöt lauloivat juhlassa, ja varsinkin muistoja herättävä toinen kappale sai yleisön liikuttumaan. Laulun sanat löytyvät sivun alareunasta.
Pesäpalloliiton johtokunnan puheenjohtaja Unto Väisänen toi Pesäpalloliiton tervehdyksen 60 vuotiaalle Seppo Mustoselle ja 20 vuotiaalle Pesä-Kiiloille.
Unto Väisänen luovutti Pesäpalloliiton rintamerkin Seppo Mustoselle.
Petri Saari esitti onnittelut juhlijoille Keski-Pohjanmaan Pesiksen edustajana.
Heikki Sarja muisti Seppo Mustostatuomalla hänelle naapuriseuran, Nivala-Pesiksen viirin.

 

Pesä-Kiilat yhdessä pesisväen kanssa lahjoittivat Marjatta ja Seppo Mustoselle hyvin ansaitun lepotauon Turkin Alanyassa. Lahja sisälsi varman menolipun.

 

Puheiden ja muistamisten jälkeen oli vuorossa jälkiruoka ja vapaata seurustelua. Juhlan tunnelma oli todella rento ja kun paikalla oli runsaasti Pesä-Kiilojen toiminnassa pitkään mukana olleita, sai kerran jos toisenkin kuulla muisteluksia vanhoista pelireissuista ja hyvin mieleen jääneistä tapahtumista kentällä tai kentän laidalla.

Juhlavieraita
Juhlaväki viihtyi myös tanssiparketilla

 

Juhlan jälkeen koittaa aina arki, sen saivat myös Pesä-Kiilojen johtokunnan jäsenet todeta. Juhla oli hyvin muistissa, kun jo oli palautettava juhlapaikka arkiseen kuosiinsa.

Vesa Puputti ja Maria Laurila keräämässä pöytäliinoja pyykkiin vietäväksi.

 

Kiitokset kaikille juhlassa mukana olleille! Te vieraat teitte juhlapäivästämme onnistuneen.

 

 

                                                                                 Ronkaalaan

(säv. J. Lennon & P. McCartney: Rööperiin)

(Alkuperäisidea: Maarit; sanat: Elisa; esitys: Kaisa, Elisa, Merja, Maarit)

 

Iskän perässä kai Ronkaalaan me kuljettiin
ja letit heiluen ne pelit katsottiin.
Ja kierrettiin myös pesisleirejä
monta kymmentä.


Vartuttiin me pesäpallokentän laidalla,
ja seurattiin kun Hurri takoi juoksuja.
Tömistettiin jalkaa hurrrjana
ajolähdön aikana

Kaipaan niin…


Ronkaalaan mä kaipaan vaan taas uudelleen.

Muistot suloiseen vie lapsuuteen
Kai vielä muistat sen,

kun vanhempien opastuksella me toimittiin

ja perheen voimin usein hommat hoidettiin.
Ne limsapullot koriin kerättiin,
penkit siistittiin.

Myös irtokarkit pussitettiin aina innolla,
joskus jopa lätkäkarkkipalkalla.
Ja laskettu on kassan rahoja
peli-iltoina

Kaipaan niin…


Ronkaalaan mä kaipaan vaan taas uudelleen.

Muistot suloiseen vie lapsuuteen
Kai vielä muistat sen.

 

Vesku, Jari, Anssi sekä Karu Kallio,

Saastamoisen Arppa, Vesa Kattelus,
Kekin Riku, Jussi Markkula
ovat muistoissa.


Mattu Iivarinen sekä Tepa Kankaanpää

Roope Korhonen ja Sami Parttimaa
Ja varsinkin se Tume Tervonen
vei tytön sydämen.

Kaipaan niin…


Ronkaalaan mä kaipaan vaan taas uudelleen.
Muistot suloiseen vie lapsuuteen!