Kohtaamisia 85 vuotta

25.5.2007

Ensimmäiset viralliset pesäpallo-ottelut Suomen mestaruuskilpailuissa pelattiin vuonna 1922. ”Tunteet kävivät kuumina, kun panoksena oli ensimmäinen Suomen mestaruus pesäpallossa. Loppuottelussa Helsingin Pallonlyöjät löi Toijala Suojeluskunnan 18 – 9”. (Suomen Urheilulehti 26.9.1922)

Pesäpallon historia alkaa kuitenkin jo 1910-luvulta, jolloin Lauri ”Tahko” Pihkala alkoi kehitellä ajatusta kansallispelin luomiseksi suomalaisille. Aluksi polttaminen oli sallittua jopa heittämällä etenijää ja räpylänkin käyttö oli kiellettyä. Vuosien kehittelyn tuloksena syntyi pesäpallo, joka muistutti tämän päivän peliä. Vuosien varrella on kuitenkin tullut sääntömuutoksia ja peliä on hiottu nykyaikaisempaan muotoon. Myös pelaajien fyysiset ominaisuudet ja pesisvälineet ovat kehittyneet vuosien varrella, mutta silti pesis on kansallispelimme.

 

Tänä päivänä pesäpallo on monen haapajärvisenkin harrastus ja Pesä-Kiilat pyrkii tarjoamaan sopivia haasteita kaikille jäsenilleen. Tulevana pesiskesänä meillä on 20 joukkuetta, joista 13 on juniorijoukkueita. Valtakunnallisissa sarjoissa junioreistamme pelaavat C-tytöt ja C-pojat. Toivonkin, että mahdollisimman moni vanhemmista olisi mukana toiminnassa. Mukaan toimintaan otetaan avosylin ja – mielin.

 

Aikuisten sarjoissa lippulaivanamme toimii miesten ykköspesisjoukkue. Joukkue lähtee kauteen nälkäisenä ja unelmissa siintää Superpesiksen karsinnat. Pesä-Kiilat jatkavat toimivaa yhteistyötä Sotkamon Jymyn kanssa sekä aikuisten että junioreiden sarjoissa.

 

Pesä-Kiiloilla on miesten puolella vielä joukkueet suomen- ja maakuntasarjassa. Laaja toiminta takaa, että lupaavia junioreita on koko ajan tulossa. Näiden joukkueiden tavoitteena on säilyttää sarjapaikat ja tarjota tiukkoja pelejä.

 

Naisten puolella lähdetään suomensarjaan kahden joukkueen voimin. Naiset pyrkivät viiden joukkoon, jolloin kauden 2008 sarja olisi ykköspesis. Kauden tärkeimpänä tavoitteena on kehittää pelaajia tulevaisuutta ajatellen.

 

Pesä-Kiilat kiittävät kaikkia yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat laajan toimintamme. Toivon, että pesäpalloilijat ja heidän perheensä käyttäisivät tukijoidemme palveluita.

 

Näiden saatesanojen myötä haluan toivottaa teille kaikille kivaa pesiskesää ja kiitos kaikille mukana oleville panostuksestanne Pesä-Kiilojen eteen ja TERVETULOA RONKAALAAN!

  

Jaana Puranen

Puheenjohtaja

  

PS. ” Vain mieli asettaa rajat. Jos mielessäsi voit kuvitella, että pystyt johonkin, sinä myös pystyt siihen, kunhan todella uskot siihen sataprosenttisesti” (Johnson & Swindley 1997)