Seuran historiaa

Linkkejä

Haapajärven Pesä-Kiilojen historiaa

Pesäpallolla oli vahva jalansija Haapajärvellä jo 1950-luvulla. Haapajärven Kiilat pelasi miesten suomensarjassa ja paikkakunnalla oli myös nais- ja tyttöjoukkueita.

1960-luvun suuren muuttoliikkeen aikaan myös pesäpallon asema heikkeni, vaikka laji pysyikin koko ajan yleisseura Kiilojen ohjelmassa.

Vuonna 1978 Kiilat pelasi miesten suomensarjaa ja toisena joukkueena sarjoihin osallistui C-pojat. Miesjoukkue putosi maakuntasarjaan, mutta seuraavana vuonna aloitettiin seurassa juniorityö. Perustettiin pesiskoulu tytöille ja pojille ja lähdettiin mukaan leiritoimintaan. Jo viidessä vuodessa Kiiloilla oli joukkueet lähes kaikissa tyttöjen ja poikien ikäluokissa.

Nuorisotyö tuotti ennen pitkää pelaajia myös aikuisten sarjoihin ja pian Kiilat oli miesten suomensarjassa vakiojoukkueita ja kohta myös naisissa. Miesjoukkue kolkutteli ykkössarjan portteja 1980-luvun lopulla, kunnes syksyllä 1990 nousu onnistui.

Nousun jälkeen pesäalloaktivistit nostivat kilpailullisia tavoitteita ja lokakuussa 1990 perustettiin Haapajärvelle pesäpallon erikoisseura Haapajärven Pesä-Kiilat. Kuten nimikin osoittaa erikoistuminen tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä emoseuran Kiilojen kanssa. Miesjoukkueesta tuli uuden seuran lippulaiva, mutta nuorisokasvatusta pidettiin kuitenkin koko ajan seuran päätehtävänä.

Miesjoukkue oli lähellä nousua Superpesikseen jo syksyllä 1994, jolloin yksi piste jäi puuttumaan noususta. Mutta vuotta myöhemmin tehtiin Ronkaalassa pesishistoriaa, kun Pesä-Kiilat nousi pitkäjännitteisen työn tuloksena Superiin. Nousun myötä Ronkaalasta rakennettiin yksi valtakunnan idyllisimmistä pesiskentistä hiekkatekonurmineen.

Superissa seura joutui suurseurojen puristuksiin, mutta taisteli sitkeästi sarjapaikasta kolme vuotta. Tuloksena superin vierailusta Pesä-Kiilojen kasvatteja pelaa yli joukkueellinen muissa superin ja ykkösen seuroissa.

Pesä-Kiilat on Keski-Pohjanmaalla ja koko Suomessa yksi johtavia lasten ja nuorten kasvattajaseuroja. Haapajärvi on tullut tutuksi mm. valtakunnallisten pesäpalloleirien järjestäjänä ja tunnustuksena toiminnan laajuudesta ja laadusta Pesä-Kiilat sai syksyllä 2004 pesäpallon Sinettiseura-tunnuksen. Pesäpallolla on vahva jalansija Haapajärvellä ja sarjaportaista riippumatta Ronkaala on yksi kesän ehdottomia kohtaamispaikkoja koko Kalajokilaaksossa. Pesä-Kiilat on todellinen kotiseura.